Kilpailuta autohuolto

Autohuollon hintaan vaikuttaa useampi eri tekijä joka määrittyy lopulta tehtävän huollon ja sen sisällön mukaisesti. Määräaikaishuollot vaihtelevat eri automerkkien ja mallien välillä kun kyseessä ei ole yksilöity huolto tai korjaustyö kuten esimerkiksi tuulilasin vaihto tai nelipyöräsuuntaus.

Uudemmissa autoissa autovalmistaja on määrittänyt tarkan huolto-ohjelman auton elinkaaren ajaksi. Vanhemman käyttöauton kohdalla huoltoja sekä korjauksia saatetaan toteuttaa tarpeen mukaan.

Auton merkki ja malli

Eri autovalmistajia on maailmassa satoja. Suomessa kaikkien tuntemat merkit kuten Toyota, Volvo, Ford ja Mercedes-Benz ovat vain pintaraapaisu kaikista autovalmistajista ympäri maailman. Jokaisella automerkillä on oma huolto-ohjelmansa merkki ja malli kohtaisesti jotka vaativat erilaisia varaosia sekä huoltotoimenpiteitä vaikuttaen huollon hintaan. Erikoisautoissa käytetään laadukkaampia ja vaikeammin saatavilla olevia varaosia jotka nostavat huoltokustannusten lopullista hintaa.

Huoltotyön laatu ja huoltoliikkeen maine

Laadukkaasti toteutettu huolto on kalliimpi vaihtoehto, mutta se takaa autosi parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja pitkäikäisen toiminnan. Luotettavat ja maineikkaat autokorjaamot saattavat veloittaa enemmän tehdystä työstä, mutta siihen on syynsä erikoisosaamisen ja työn laadun kautta.

Tarvittavat huoltotoimenpiteet

Tehtävän autohuollon laajuus vaikuttaa suuresti lopulliseen hintaan. Perushuolto, kuten öljyn ja suodattimen vaihto on edullisempaa kun täydellinen jarruhuolto tai jakohihnan vaihto. Määräaikaishuolloissa tehtävät tarkastukset saattavat kuitenkin paljastaa auton piileviä ongelmia ja lisätä huoltokustannuksia mikäli lisätöitä tehdään.

Käytettävät varaosat

Huollossa käytettävien varaosien laatu näkyy lopullisessa huoltokustannus summassa. Tarvikeosat eivät usein täytä valmistajan laatuvaatimuksia ja ovat siksi halvempia. Vanhemman auton kohdalla valinta on auton omistajan harteilla käytetäänkö huollossa laadukkaita alkuperäisiä varaosia vai halvemman hintaluokan tarvikeosia. Alkuperäisillä varaosilla saadaan autosta irti paras mahdollinen suorituskyky ja turvallisuus.

Alueelliset erot

Suomessa huollon hintaan voi myös vaikuttaa asuinpaikkasi ja maakunta. Suuremmissa kaupungeissa huoltokustannukset voivat olla korkeammat kuin pienissä kaupungeissa tai maaseudulla.

Auton ikä ja kunto

Vanhemman käyttöauton kohdalla huolto ja korjaustöitä voidaan tarvita enemmän kuin uuden auton kohdalla. Auton elinkaaren aikana tehdyt huollot ja korjaukset sekä missä ne on tehty vaikuttavat auton toimintaan. Jos huolloista on tingitty jo alusta lähtien, vanhemmasta autosta voi paljastua piileviä ongelmia jotka vaativat ylimäääräisiä huoltotoimenpiteitä. Vaikeat ja aikaa vievät korjaustyöt nostavat huollon hintaan pelkästään jo sen takia että niiden tekemiseen kuluu enemmän aikaa.

Työn määrä ja työaika

Auton huolto ja korjaustyöt määritetään usein tuntiperusteisella veloituksella sekä käytettävien varaosien mukaan. Mitä korkeammat työtunnit huoltoon kuluu, sitä suuremmat ovat myös lopulliset huoltokustannukset.

Lisäpalvelut

Monilla autokorjaamoilla esimerkiksi sijaisauto saattaa sisältyä veloituksetta huollon hintaan. Osalla hintaan saattaa myös kuulua kuljetus tai noutopalvelu mikäli auto tarvitsee noutaa tien varresta tai kotipihasta. Mahdolliset hinauskustannukset kuitenkin vaikuttavat lopulliseen hintaan jos se ei sisälly autosi vakuutukseen.

Autokorjaamo

Autohuollon hinta-arviot

Öljynvaihto