Laske polttoainekulut kätevästi bensalaskurilla. Laskuri toimii myös näillä polttoaineilla: diesel, e85 tai muut polttoaineet.

Kilpailuta autohuolto

Paljonko auton polttoaineeseen kuluu rahaa kuukaudessa?

Auton polttoaineen kulutukseen vaikuttaa monet eri tekijät, muunmuassa:

  • Ajotapa
  • Ajonopeus
  • Auton moottorin koko ja teho
  • Ilman lämpötila
  • Auton renkaiden kunto
  • Ilmastointi ja lämmitys
  • Polttoaineen laatu
  • Auton paino ja kuorma
  • Liikenneolosuhteet
  • Auton huolto
auton tankkaaminen

Bensan säästövinkit polttoainelaskurilla

Auton polttoainekulut ovat kasvaneet jyrkästi viime vuosina ja se näkyy autoilijan kukkarossa. Kuinka säästät bensakuluissa? Ota tästä bensalaskurin säästövinkit talteen.

Käytä ilmastointia tarpeen mukaan

Ilmastoinnin käyttäminen kasvattaa polttoainekulututusta. Kannattaa miettiä tarvitseeko ilmastoinnin olla päällä kaikissa tilanteissa ja varsinkin eri nopeuksissa. Moottoritiellä ajaessa ilmanvastus kasvaa jolloin ikkunat kannattaa olla suljettuna ja ilmastointi päällä auton viilentämiseen. Kaupunki ja taajama-ajossa ilmastoinnin voi kytkeä pois päältä. Avaa ikkunat tarpeen vaatiessa ja teet selvää säästöä polttoainekulutuksessa.

Huomioi nopeutesi

Kun haluat pienentää polttoainekulutusta huomioi ajonopeutesi. Nopeusrajoituksesta riippuen liikenteessä voi usein olla tapana ajaa jonkin verran yli sallitun nopeusrajoituksen. Mitä enemmän ajat ylinopeutta sitä enemmän autosi suhteessa kuluttaa polttoainetta vaikka haluttu päämäärä saavutettaisiinkin hiukan nopeammin.

Säännöllinen autohuolto

Huolla autosi säännöllisesti. Autollesi oikeat ja säännöllisesti vaihdetut moottoriöljyt parantavat autosi suorituskykyä ja vaikuttavat polttoaine kustannuksiin. Taloudellisuuteen iso vaikutus on myös jarruilla. Etenkin vanhemmissa tai huonosti huolletuissa autoissa jarrut voivat olla huonossa kunnossa tai jopa jumiutuneet. Hyvin huolletut jarrut pitävät huolen siitä, että matka taittuu ilman ylimääräistä kitkaa ja polttoainekulutus on pienempi. Lue lisää auton huollosta.

Mieti missä tankkaat

Kaupungeissa ja taajamissa on varaa valita parhaan hinnan tarjoava polttoaineasema. Selvitä etukäteen missä tankkaaminen on taloudellisinta kannaltasi äläkä pysähdy ensimmäiselle mahdolliselle kylmäasemalle. Välimatkojen ollessa pitkiä ennakoi jäljellä olevan polttoaineen määrä hyvissä ajoin niin tiedät missä pysähdys on järkevintä tehdä.

Tankkaa harkiten

Tankkaatko kerralla tankin täyteen alle neljännestankin ollessa jäljellä vai etsitkö parasta hintaa polttoaineelle pienillä summilla useamman kerran viikossa? Jos vastasit jälkimmäisen tämä ei välttämättä ole paras tapa säästää bensakuluissa. Järkevin tapa on lähteä tankkaamaan auto kun polttoaineen varoitusvalo ei vielä pala ja ehdit rauhassa katsomaan mistä saat kerralla tankin täyteen parhaaseen hintaan. Säästät varmasti enemmän ja vältät turhat ajot monta kertaa kuukaudessa polttoaineen perässä.

Vaikuttaako vakionopeudensäädin polttoaineen kulutukseen?

Vakinopeudensäädin vaikuttaa polttoaineen keskikulutukseen jos käytät sitä kaupunki ja taajama-alueilla. Kaupunkiajossa vakionopeudensäädintä ei kannata käyttää kun haluat tehdä säästöä bensan kulutuksessa. Sen sijaan moottoritiellä ajaessa vakionopeudensäädin on kannattava vaihtoehto koska vauhti pysyy tasaisena välttäen turhat kiihdyttelyt matkan aikana. Ympäristöstä huolimatta tasainen ajovauhti on paras tapa ajaa taloudellisesti ja säästää polttoainetta.

Aja viisaasti

Raskaan kaasujalan kanssa on selkeä yhteys bensan kulutukseen. Jatkuva kiihdyttely ja jarruttaminen ei ole paras tapa taittaa matkaa kun mietitään taloudellisuutta. Vakionopeudensäädin huolehtii varsinkin moottoritiellä ajaessa, että ajat tasaista vauhtia ja kun on aika hidastaa, hyödynnä moottorijarrua. Pyri pitämään auto hieman liikkeessä mahdollisuuksien mukaan kun valmistaudut pysähtymään. Ruuhkatilanteissa ryömittely on hyvä tapa parantaa taloudellisuutta.

Varmista ilmanpaine renkaissasi

Liian alhainen ilmanpaine renkaissasi voi lisätä polttoainekulutusta jopa 20%. Rengaspaineiden ollessa liian alhaiset renkaan vierintävastus kasvaa ja tässä tilanteessa autosi tarvitsee enemmän energiaa liikkumiseen. Optimaalisilla rengaspaineilla sekä oikean muotoisilla renkailla vierintävastusta saadaan pienemmäksi jolla on suoranainen vaikutus myös autosi taloudellisuuteen. Rengaspaineet kannattaa tarkastaa säännöllisesti esimerkiksi kerran kuukaudessa koska pelkällä lämpötilojen vaihtelulla on vaikutusta rengaspaineisiin ja tätä kautta polttoainekulutukseen.

Kylmä vai kuuma moottori?

Tunnetusti kylmäkäynnistykset vaikuttavat autosi polttoainekulutukseen. Kylmäkäynnistyksen jälkeen odota moottorin lämpötilan nousua pelkällä tyhjäkäynnillä, koska moottorin lämpötilalla on suora vaikutus keskikulutukseen. Talvella lämpötilan ollessa alhainen pyri välttämään tilanteita jossa moottori pääsee viilenemään useita kertoja matkan aikana. Taloudellisinta ajomatkat on taittaa kerralla mahdollisuuksien mukaan ilman pitkiä taukoja.

Auton pesu ja siisteys

Onko tilanne tuttu jossa autosi sisätilat vaikuttavat toiselta kodiltasi? Bensan kulutusta miettiessä otollisin tilanne on se kun autossa ei ole mitään ylimääräistä lisävarustetta tai tavaroita aiheuttamassa lisäkuormaa matkan taittamiseen. Siivoa autostasi pois kaikki ylimääräinen tavara. Irroita suksiboksi, kattotelineet tai lisäpeilit kun niiden käyttämiselle ei ole tarvetta. Mitä korkeampi autosi fyysinen painoluokka on alkuperäisestä, sitä enemmän se kuluttaa polttoainetta. Taloudellisuuteen vaikuttaa myös ulkoinen painolasti joten pese autosi säännöllisesti. Puhtaalla autolla on mukavampi matkustaa, ajoturvallisuus kasvaa sekä autosi käyttöikä on pidempi. Pienet asiat eivät juurikaan vaikuta polttoainekulutukseen, mutta jos kaikki ylimääräinen autostasi on pois aiheuttamasta turhaa lisäpainoa, kulutus on alhaisempi.

Liiku autolla järkevästi

Autolla ajaessa, pysäköi auto mahdollisimman lähelle päämäärääsi mahdollisuuksien mukaan. Vältä turhia pysähdyksiä tai ruuhkia liikenteessä jolloin polttoainekulutus kasvaa. Suunnittele ajoreittisi niin, että matka haluttuun päämäärään on mahdollisimman suora ja nopea.

Selvitä ajoreitti valmiiksi

Ennen navigaattoreita ja karttapalveluita reitti päämäärään oli katsottava kartasta ja tässä muodossa oli aina riski väärälle tai liian pitkälle reittivalinnalle. Nykymaailmassa älypuhelimien karttasovellukset tarjoavat yleensä suorimman reitin haluttuun kohteeseen ja vältytään turhilta kiertomatkoilta tai virhearvioilta. Valitse siis aina suorin mahdollinen reitti päämäärääsi ilman tarpeettomia pysähdyksiä.