Mopon huolto

Oletko juuri hankkinut uuden mopon jossa on valmistajan takuu voimassa? On hyvin tärkeää muistaa huolehtia huoltokirjan mukaisista määräaikaishuolloista. Mikäli määräaikaishuoltoja ei tehdä, joissain tapauksissa valmistajan takuu voi raueta. Moposi huollon ajankohdan voit tarkistaa huoltokirjasta, jossa ilmoitetaan valmistajan määrittämä huoltoväli. Mopojen huoltoon valtuutetut merkkiliikkeet ovat oikea paikka suorittaa mopojen määräaikaishuollot ja heillä on asiantuntemus tehdä huolto ammattimaisesti niin, että takuu pysyy voimassa.

Myös käytetyn mopon huoltaminen säännöllisesti sekä oikeaoppisesti on aivan yhtä tärkeää kuin uudenkin. Ensinnäkin siksi, että ajoturvallisuus tai ajo-ominaisuudet eivät heikkene. Käytetyssä mopossa takuu on jo rauennut, joten voit huollattaa moposi joustavammin valmistajan määrittämien merkkihuoltamoiden ulkopuolella.

Ajoneuvosi käyttöikä on huomattavasti pidempi oikein huolletuna sekä sillä on suuri vaikutus jälleenmyyntiarvoon. Moposi huoltaminen on halpa henkivakuutus, sillä se voi pelastaa henkesi!

Kausihuollon merkitys kasvaa kevään lähestyessä kun ajokausi on taas alkamassa. Jos kausihuoltoa ei ole tehty ajokauden päätteeksi syksyllä tai esimerkiksi talvisäilytyksen aikana, ennen ensimmäisiä ajoja on todella tärkeää tarkistaa moottoriöljyn, suodattimen, nesteiden, renkaiden, ajovalojen, akun ja jarrujen kunto sekä turvallinen toiminta.

Ajoturvallisuuden varmistamiseksi on tärkeää huomioida ja tarkistaa myös ajovarusteiden sekä oheislaitteiden kunto. Mikäli havaitset mopossasi puutteita tai vikoja, hyödynnä Huoltobottia kilpailuttamalla alueesi mopojen huollot.

Moottoriöljyt ja suodattimet

Moottorin oikeaoppisen toiminnan varmistamiseksi moottoriöljyt ja suodattimet on vaihdettava säännöllisesti. Moottoriöljyjen ja suodattimien säännöllisestä uusimisesta ei kannata tinkiä moottorin rikkoutumisen tai suorituskyvyn heikkenemisen uhalla. Mopon mukana tulleessa huolto-oppaassa on ilmoitettu oikea öljynlaatu sekä tarvittava määrä. Vaikka ajokilometrejä ei juuri kertyisi, moottoriöljyn tehtävä voitelun lisäksi on myös sitoa ja vähentää epäpuhtauksia joita syntyy esimerkiksi lämpötilavaihteluiden takia.

Jarru- ja jäähdytinnesteet

Jäähdytinjärjestelmän toimivuuden kannalta on hyvä tarkistaa jäähdytysnesteen oikea määrä ja seossuhde. Pääsääntöisesti moottoripyörillä ajetaan vain kesäkuumalla, kun lämpötilat ovat korkealla. Puutteellinen jäähdyttimen toiminta voi aiheuttaa ongelmia ja johtaa pahimmillaan moottorin ylikuumenemiseen tai rikkoutumiseen. Mopoissa käytetään pääsääntöisesti samaa seossuhdetta kuin autoissakin, 50:50 veden ja glykolin välillä.

Jarruneste säiliön kyljessä näkyvä pintavahti on tärkeää tarkistaa silmämääräisesti viikoittain, mutta suosittelemme tarkistamaan jarrunesteet ennen jokaista ajokertaa. Mikäli jarrunesteet ovat vaihdon tarpeessa, vaihtotyö kannattaa ehdottomasti teettää osaavissa käsissä huoltoliikkeessä, jotta nesteiden vaihdon yhteydessä jarrujen ilmaus suoritetaan oikein. Osaamattomissa käsissä jarrujen huoltaminen voi aiheuttaa vakavia seurauksia liikenteessä.

Renkaat

Renkaan käyttöikään vaikuttaa erilaiset tekijät kuten kuljettajan ajotyyli ja tottumukset, tien pinta, sää-olosuhteet, säilytys, sekä rengaspaineet. Huolehtimalla urasyvyyksistä, renkaiden paineista ja iskunvaimennuksesta, on mahdollista pidentää renkaiden käyttöikää sekä kulumista huomattavasti. Renkaat on aina syytä vaihtaa jos sinulla herää epäilyksiä renkaiden vanhasta iästä tai renkaiden liiallisesta kulumisesta.

Renkaiden yleisin ongelma mopoissa on renkaiden epätasainen kuluminen. Ennen liikkeelle lähtöä on hyvä tarkistaa renkaiden kulutuspinta, venttiilit, ilmanpaineet ja mahdolliset vauriot renkaiden pinnassa. Käänny aina ammattilaisen puoleen, mikäli havaitset edellä mainittuja puutteita tai vaurioita.

Akku

Oikeaoppisesti säilytettynä uuden akun kuuluisi kestää useamman ajokauden ajan. Jos moposi seisoo pidemmän aikaa esimerkiksi kesken ajokauden tai talvisäilytyksen aikana on tärkeää kytkeä akku irti sähköjärjestelmästä. Puhdista navat epäpuhtauksista ja käsittele ne hapettumisen estävällä rasvalla. Säilytä akkua kuivassa ja tasalämpöisessä viileähkössä tilassa.

Kun otat akun uudestaan käyttöön käytä asianmukaista laturia tarpeellisen varaustason varmistamiseksi. Liian vanhan tai kuluneen akun vaihto on suositeltavaa jotta vältytään ylimääräisiltä ongelmilta mopon sähköjen toiminnan kannalta. Ennen kaikkea hyväkuntoinen akku takaa moposi huolettoman starttaamisen.

Jarrut

Mopon jarrujen eri osien säännöllinen kunnon tarkastaminen ja asianmukainen huolto ennaltaehkäisee onnettomuuksia liikenteessä. On otettava huomioon, että jarrujen turvallinen toiminta koostuu monesta eri osa-alueesta. Jarrulevyjen- ja palojen kulumista kannattaa seurata itse tasaisin väliajoin ja jos huomaat esimerkiksi jarrutehon heikentymistä, ylimääräisiä ääniä, kitkaa tai kolinaa on tärkeää ryhtyä asianmukaisiin huoltotoimenpiteisiin ja valita Huoltobotin kautta sinulle sopivin vaihtoehto.

Ketjut ja rattaat

Mopojen yksi yleisimmästä vetotavoista ovat ketjut sekä etu- ja takaratas. Ketjujen säännöllinen rasvaus ja oikea kireys vaikuttavat paljon siihen kuinka ajoneuvosi käyttäytyy. Voit huomata ketjujen huonon kunnon tai löystymisen merkit esimerkiksi jos ketjut ovat likaiset, ruosteiset, liian kuivat, roikkuvat tai mikäli ajaessa havaitset ylimääräistä nykimistä on syytä viedä moottoripyörä lähimpään huoltoon.

Ketjujen säännöllinen rasvaus, puhdistaminen ja oikea kireys vaikuttavat huomattavasti ketjujen käyttöikään sekä siihen kuinka moposi käyttäytyy ajaessa. Kun ketjujen pinta alkaa kiiltämään se on selkeä merkki, että ketjut kannattaa rasvata. Sateisella säällä ketjujen voitelu kuluu nopeammin. Pidä myös huolta siitä, että moposi ketjut ovat ohjekirjan mukaisessa kireydessä. Väärin säädetyt ketjut eivät ole pitkäikäiset ja saattavat aiheuttaa myös vaaratilanteen liikenteessä kesken ajamisen.

Mopon eturatas kuluu yleensä nopeammin kuin takaratas. Rattaiden vaihtaminen vaikuttaa myös siihen kuinka pitkäikäinen moposi ketju on.

Epäpuhtaudet vaikuttavat ketjujen ja rattaiden käyttöikään joten säännöllinen puhdistus on tarpeellista. Kun peset mopon, puhdista samalla ketjut ja rattaat sekä varmista ketjujen asianmukainen voitelu.

Polttoaineet

Uuden tai käytetyn mopon hankinnan yhteydessä on tärkeää olla perillä minkä laatuista polttoainetta ajoneuvoosi voi tankata. Mopon valmistaja on määrittänyt ajoneuvon mukana tulevassa ohjekirjassa mikä tai mitkä polttoainelaadut soveltuvat mopoosi. Väärän polttoaineen käyttäminen mopossa voi vaikuttaa ajoneuvosi toimintaan ja saattaa aiheuttaa polttoainejärjestelmän rikkoutumisen.

Mopoon ei saa kytkeä virtoja päälle tai missään tapauksessa käynnistää ajoneuvoa, mikäli polttoainejärjestelmään on tankattu väärän laatuista polttoainetta. Jos käytät polttoaineesi seassa eri valmistajien lisäaineita, varmista ensin niiden yhteensopivuus moposi polttoainejärjestelmän kanssa.

Merkittävä polttoainekulutuksen lisääntyminen mopossasi on selkeä merkki huollon tarpeesta. Hyödynnä polttoaineen kulutuslaskuriamme, niin pysyt kartalla kuukausittaisesta polttoainekulutuksestasi ja sen kustannuksista.

Lopulta mopon tankkaaminen on yksi yleisimpiä ajokauden aikana tehtäviä asioita, mutta vahinkoja voi sattua epähuomiossa kokeneemmallekin kuljettajalle.

Talvisäilytys

Mopoa suositellaan säilytettävän talven ajan lämpimässä sekä tasalämpöisessä tilassa. Esimerkiksi oma talli tai erillisen palveluntarjoajan järjestämä talvisäilytys. Ennen mopon talviteloille laittamista on tärkeää huolehtia oikein tehdystä syyshuollosta ajokauden päätteeksi.

Jos säilytät mopoasi omassa tallissa huolehdi ainakin seuraavista asioista:

  • Mopoon on vaihdatettu moottori sekä vaihteisto öljyt. Uusittu tarpeen mukaan kaikki tarvittavat suodattimet (öljynsuodatin, bensiininsuodatin ja ilmansuodatin)
  • Polttoaine tankki on tankattu täyteen ja seassa on polttoaineen lisäaine säilyvyyden varmistamiseksi. Ehostettu polttoaine on tärkeää saada leviämään koko järjestelmään eikä pelkästään polttoainetankkiin
  • Irroita mopon akku. Puhdista navat epäpuhtauksista ja käsittele ne hapettumisen estävällä rasvalla. Säilytä akkua kuivassa ja tasalämpöisessä viileähkössä tilassa. Pura ja lataa akku 1-2 kertaa talven aikana
  • Laske hieman rengaspaineita talven ajaksi
  • Pese ja vahaa mopo huolellisesti sekä peittele ajoneuvosi pölyn ja muiden epäpuhtauksien ennaltaehkäisemiseksi
  • Talvi on hyvää aikaa käydä läpi ajovarusteesi. Ajovarusteet ovat keskeisessä roolissa onnettomuustilanteissa joten huolehdi, että ne ovat kunnossa

Jokaisella ei kuitenkaan ole omaa tallia tai muuta tilaa jossa mopon talvisäilytys olisi mahdollista. Ratkaisu siihen on viedä moposi talvisäilytykseen alan yrityksiin ja sovittaessa nämä yleensä sisältävät kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet, jotka tehdään ammattitaidolla sinun puolestasi.

Huoltobotin palvelun kautta löydät sinulle mieleisimmän paikan jossa oman moposi talvisäilytys ja huolto tapahtuu asiantuntevasti ja kevään tulleen ajovalmis mopo odottaa sinua.

Hyödynnä Huoltobotin palveluita ja valitse itsellesi sopivin tekijä alan ammattilaisten joukosta!