Mönkijän huolto

Mönkijä on ketterä ja vuosien varrella yleistynyt ajoneuvo niin liikenteessä kuin myös hyötykäytössä erilaisissa maastoissa. Mönkijöistä löytyy monia eri vaihtoehtoja vaihteleviin käyttötarkoituksiin. Ennen mönkijän ostoa kannattaa siis miettiä minkälaiseen tarpeeseen sitä olet hankkimassa. Ajoneuvo voi olla rekisteröity pelkästään maasto- tai työkäyttöön jolloin mönkijällä ei saa ajaa perinteisessä tieliikenteessä.

Normaalina kulkuneuvona liikenteen seassa kulkevat mönkijät ovat oma luokkansa ja rekisteröitävä kyseiseen käyttötarkoitukseen. Mönkijöihin liittyvät rekisteröintiasiat kannattaa selvittää ennen ostopäätöstä ja varmistua millä ajokorttiluokalla kyseistä kulkuneuvoa saa ajaa.

Mönkijöitä löytyy yksi ja kaksipaikkaisia malleja alkaen 50- kuutioisista aina jopa yli 1000- kuutioisiin saakka. Hintahaarukat vaihtelevat hyvinkin laajasti muutaman sadan euron mönkijöistä aina useiden kymmenien tuhansien eurojen laitteisiin.

Uuden tai käytetyn laitteen omistajana sinun on syytä huolehtia, että mönkijäsi tarpeelliset huollot on suoritettu huolto-ohjelman mukaisesti. Omistat sitten pakasta vedetyn tai käytetyn mönkijän säännöllinen huoltaminen lisää omaa ajoturvallisuuttasi, pidentää laitteen käyttöikää ja mahdollinen jälleenmyyntiarvo ei laske ainakaan sen takia, että huolloista on tingitty.

Uudessa mönkijässä valmistajan takuu säilyy kun huollot suoritetaan ohjeiden mukaisesti. Käytetyssä mönkijässä takuu on jo todennäköisesti rauennut, joten voit huollattaa laitteesi joustavammin valmistajan määrittämien merkkihuoltojen ulkopuolellakin.

Moottoriöljyt ja suodattimet

Mönkijäsi moottorin oikeanlaisen toiminnan varmistamiseksi moottoriöljyt ja suodattimet on vaihdettava säännöllisesti. Laadukkaiden moottoriöljyjen ja suodattimien täsmällisestä uusimisesta emme suosittele tinkimään moottorin rikkoutumisen tai suorituskyvyn heikkenemisen uhalla. Mönkijän mukana tulleessa huolto-oppaassa on ilmoitettu oikea öljynlaatu sekä tarvittava määrä.

Vaikka ajokilometrejä/tunteja ei juurikaan kertyisi, moottoriöljyn tehtävä voitelun lisäksi on myös sitoa ja vähentää epäpuhtauksia joita syntyy esimerkiksi lämpötilavaihteluiden takia. Öljynvaihdon yhteydessä uusi tulppa on suositeltavaa vaihtaa vanhan tilalle.

Renkaat

Mönkijän renkaat on syytä valita käyttötarkoituksen mukaan, sillä renkaissa on huomattavasti eroja liittyen siihen missä olosuhteissa renkailla ajetaan. Renkaiden käyttöikään vaikuttaa monet eri tekijät kuten kuljettajan ajotyyli ja tottumukset, tien pinta, maasto, sää-olosuhteet, säilytys, sekä rengaspaineet. Huolehtimalla urasyvyyksistä, renkaiden paineista ja iskunvaimennuksesta, on mahdollista pidentää renkaiden käyttöikää sekä kulumista huomattavasti.

Renkaat on aina syytä vaihtaa jos sinulla herää epäilyksiä renkaiden vanhasta iästä tai renkaiden liiallisesta kulumisesta. Ennen liikkeelle lähtöä on hyvä tarkistaa renkaiden kulutuspinta, venttiilit, ilmanpaineet ja mahdolliset vauriot renkaiden pinnassa. Mönkijöihin löytyy monipuolisesti erilaisia rengas-sarjoja ottaen huomioon missä käytössä ajoneuvosi on pääsääntöisesti, esimerkiksi vaihtelevaan ajoon, metsämaastoon tai pelkästään normaaliin katukäyttöön. Askarruttavissa renkaisiin liittyvissä asioissa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen, mikäli havaitset renkaissasi puutteita tai vaurioita.

Akku

Asiallisesti säilytettynä uuden akun kuuluisi kestää useamman vuoden ajan. Mikäli mönkijäsi on pidempiä aikoja käyttämättä, on suositeltavaa ottaa akku irti sähköjärjestelmästä. Puhdista navat epäpuhtauksista ja käsittele ne hapettumisen estävällä rasvalla. Säilytä akkua kuivassa ja tasalämpöisessä viileähkössä tilassa. Ottaessasi akun uudestaan käyttöön, käytä asianmukaista laturia tarpeellisen varaustason takaamiseksi.

Liian vanhan tai kuluneen akun vaihto on suositeltavaa jotta vältytään ylimääräisiltä ongelmilta mönkijän toiminnan kannalta. Monissa akku-malleissa on neljä napaa, mikä helpottaa asentamista. Neljä napaa mahdollistaa myös vaivattoman lisälaitteiden kytkemisen ja käyttämisen mönkijässäsi. Yleisiä tarpeellisia lisälaitteita ovat esimerkiksi virran ulosotto tai vaikkapa karttapalvelut jotka vaativat navigaattorin käyttämistä.

Jarrut

Jarrujen eri osa-alueiden säännöllinen tarkastaminen ja asianmukainen huolto ennaltaehkäisee onnettomuuksia tien päällä. On otettava huomioon, että jarrujen turvallinen toiminta koostuu monesta eri osa-alueesta. Jarrulevyjen, jarruletkujen- ja palojen kulumista kannattaa seurata itse tasaisin väliajoin ja jos huomaat esimerkiksi jarrutehon heikentymistä, ylimääräisiä ääniä, kitkaa tai kolinaa on tärkeää ryhtyä asianmukaisiin huoltotoimenpiteisiin ja valita palvelumme kautta sinulle sopivin vaihtoehto. Jarruihin liittyvissä huolloissa on aina suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen, jotta turhilta vaaratilanteilta voidaan välttyä.

Polttoaineet

Uuden tai käytetyn mönkijän hankkimisen yhteydessä on tärkeää olla tietoinen, minkä laatuista polttoainetta ajoneuvoosi kuuluu tankata. Mönkijän valmistaja on määrittänyt ajoneuvon mukana tulevassa ohjekirjassa mikä tai mitkä polttoainelaadut soveltuvat mönkijääsi. Väärän laatuisen polttoaineen käyttäminen mönkijässäsi voi vaikuttaa ajoneuvosi toimintaan ja saattaa aiheuttaa laitteesi rikkoutumisen.

Mönkijään ei saa kytkeä virtoja päälle tai missään tapauksessa käynnistää laitetta, mikäli polttoainejärjestelmään on tankattu väärän laatuista polttoainetta. Jos käytät polttoaineesi seassa eri valmistajien lisäaineita, varmista ensin niiden yhteensopivuus laitteesi polttoainejärjestelmän kanssa.

Merkittävä polttoainekulutuksen lisääntyminen mönkijässäsi on selkeä merkki huollon tarpeesta. Hyödynnä polttoaineen kulutuslaskuriamme, niin pysyt kartalla kuukausittaisesta polttoainekulutuksestasi ja sen kustannuksista.

Yhteenvetona polttoaineen tankkaaminen mönkijään on yksinkertainen asia, mutta vahinkoja voi sattua epähuomiossa kokeneemmallekin kuljettajalle.

Talvisäilytys

Mikäli mönkijäsi on vain kesäisin käytössä, on suositeltavaa säilyttää mönkijää talven ajan lämpimässä sekä tasalämpöisessä tilassa. Esimerkiksi oma talli tai erillisen palveluntarjoajan järjestämä talvisäilytys. Ennen mönkijän talviteloille laittamista on kannattavaa huolehtia oikein tehdystä huollosta ajokauden päätteeksi.

Jos säilytät mönkijää omassa tallissasi, huolehdi ainakin seuraavista asioista:

  • Mönkijään on vaihdatettu moottori sekä vaihteisto öljyt ja uusittu kaikki tarvittavat suodattimet (öljynsuodatin, bensiininsuodatin ja ilmansuodatin)
  • Polttoaine tankki on tankattu täyteen ja seassa on polttoaineen lisäaine säilyvyyden varmistamiseksi. Ehostettu polttoaine on tärkeää saada leviämään koko järjestelmään eikä pelkästään polttoainetankkiin
  • Irroita mönkijän akku. Puhdista navat epäpuhtauksista ja käsittele ne hapettumisen estävällä rasvalla. Säilytä akkua kuivassa ja tasalämpöisessä viileähkössä tilassa. Pura ja lataa akku 1-2 kertaa talven aikana
  • Laske hieman rengaspaineita talven ajaksi.
  • Pese ja vahaa mönkijä huolellisesti sekä peittele ajoneuvosi pölyn ja muiden epäpuhtauksien ennaltaehkäisemiseksi.
  • Talvi on hyvää aikaa käydä läpi ajovarusteesi. Ajovarusteet ovat keskeisessä roolissa onnettomuustilanteissa joten huolehdi, että ne ovat kunnossa.

Jokaisella ei kuitenkaan ole omaa tallia tai muuta tilaa jossa mönkijän talvisäilytys olisi mahdollista. Ratkaisu siihen on viedä ajoneuvosi talvisäilytykseen alan yrityksiin ja sovittaessa nämä yleensä sisältävät kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet, jotka tehdään ammattitaidolla sinun puolestasi.

Huoltobotin palveluiden kautta löydät sinulle mieleisimmän paikan jossa oman mönkijäsi huolto ja talvisäilytys tapahtuu asiantuntevasti ja kevään tulleen ajovalmis mönkijä odottaa sinua.

Hyödynnä Huoltobotin palveluita ja valitse itsellesi sopivin tekijä alan ammattilaisten joukosta!