Vesijetin huolto

Vesijetti on luonteeltaan leikkisä menopeli tuhansien järvien maahan. Eri merkkejä ja malleja on markkinoilla runsaasti, niin aloittelijalle kuin kokeneemmillekin kuljettajille. Vesijettien hintahaarukat vaihtelevat erittäin laajasti vanhemmista muutaman tuhannen euron vesijeteistä uusiin useiden kymmenien tuhansien eurojen laitteisiin. Omaa käyttötarkoitusta vesijetin hankinnan yhteydessä kannattaa kuitenkin miettiä. Onko tarkoituksesi ostaa vesijetti kesämökille satunnaista hauskanpitoa varten vai järjestää kuljetuksia rannalta toiselle? Isommat vesijetit soveltuvat myös esimerkiksi vesihiihto harrastuksen yhteyteen. Kaikkia vesijetin omistajia kuitenkin yhdistää yksi tekijä ja se on säännöllinen vesijetin huolto.

Uusi tai käytetty vesijetti. Huolto on aina kannattavaa!

Uuden tai käytetyn vesijetin omistajana on syytä huolehtia, että laitteesi tarpeelliset huollot on suoritettu huolto-ohjelman mukaisesti. Uuden sekä käytetyn vesijetin huoltaminen säännöllisesti lisää omaa ajoturvallisuuttasi, pidentää laitteen käyttöikää ja mahdollinen jälleenmyyntiarvo ei laske ainakaan sen takia, että huolloista on tingitty. Uudessa vesijetissä valmistajan takuu säilyy kun huollot suoritetaan ohjeiden mukaisesti. Käytetyssä vesijetissä takuu on jo rauennut, joten voit huollattaa laitteesi joustavammin valmistajan määrittämien merkkihuoltamoiden ulkopuolella.

Kausihuollon merkitys kasvaa kevään ja kesän lähestyessä kun ajokausi on taas alkamassa. Mikäli kausihuoltoa ei ole tehty ajokauden päätteeksi syksyllä (suositeltavaa) tai esimerkiksi talvisäilytyksen aikana, ennen ensimmäisiä ajoja on todella tärkeää huolehtia, että tarvittavat huollot ovat suoritettu.

Moottoriöljyt ja suodattimet

Moottoriöljyjen ja suodattimien säännöllisestä uusimisesta ei kannata tinkiä moottorin rikkoutumisen tai suorituskyvyn heikkenemisen uhalla. Moottorin ja sen osien optimaalisen toiminnan varmistamiseksi öljyjen ja suodattimien vaihto on järkevää tehdä vähintään kerran vuodessa.

Useimmat vesiskootterit ovat nykyisin nelitahtisia, mutta liikenteessä on myös edelleen kaksitahtisella moottorilla varustettuja laitteita. Varmista, että vesijettiisi tulee oikean laadun moottoriöljyä ongelmien välttämiseksi. On suositeltavaa, että moottoriöljyjen vaihtamisen yhteydessä myös öljynsuodatin vaihdetaan uuteen. Muista uusia myös polttoaine sekä ilmansuodatin säännöllisin väliajoin ja laitteesi kiittää sinua.

Akku

Vesijettien akut ovat pääsääntöisesti samankaltaisia 12 voltin akkuja kuin esimerkiksi moottoripyörissä ja moottorikelkoissa. Huoltobotti suosittelee käyttämään suljettua ja tiivistä akkua. Sillä vältytään tilanteessa kuin tilanteessa siltä, että akkuhappoa ei pääse valumaan akun ulkopuolelle vesijettisi rakenteisiin eikä maamme vesistöihin.

Jokainen laite on kuitenkin yksilönsä. Käytäntö joka soveltuu tiettyyn merkkiin ja malliin, ei välttämättä toimi kaikissa. Mikäli vesiskootterisi ei ole ajossa pitkään aikaan oli sitten kesä tai talvi, suosittelemme irrottamaan akun sähköjärjestelmästä. Säilytä akkua kuivassa ja tasalämpöisessä viileähkössä tilassa ja muista tarvittava ylläpitolataus akun valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Talvisäilytys

Kaikilla vesijetin omistajilla ei välttämättä ole omaa lämmintä tallia, missä säilyttää vesijettiä turvallisesti. Suositeltavaa olisi että talvisäilytyspaikka on mietittynä etukäteen, sillä vesijetin säilyttäminen talven yli pakkasessa voi aiheuttaa paljon ikäviä yllätyksiä, kun lumet alkavat sulamaan ja uusi ajokausi on jälleen käsillä.

Vesijetin kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet on optimaalisinta suorittaa talven aikana ajokauden ulkopuolella. Huoltobotti suosittelee valitsemaan talvisäilytyspaikaksi yrityksen jolla on säilytykseen sopivat tilat ja kokemusta vesijettien huoltamisesta. Alan yritykset tarjoavat kattavia talvisäilytyspaketteja ja kevään tullen ajovalmis laite on valmiina käyttöösi.

Mikäli sinulla kuitenkin on tilat ja osaamista hoitaa talvisäilytys ja tarvittavat huollot itse tässä muutama vinkki vesiskootterisi oikeaoppiseen kunnossapitoon ja säilytykseen:

  • Kesän viimeisellä ajokerralla lisää polttoaineen sekaan lisäaine talvisäilytyksen ajaksi tankkauksen yhteydessä. Lisää polttoainetta tankin täydeltä ja varmista, että lisäaine pääsee leviämään järjestelmään kokonaisuudessaan
  • Vaihda moottoriöljyt ja suodatin
  • Sekoita 50:50 suhteella vettä ja glykolia lisäten se jäähdytysjärjestelmään
  • Tarvittavien nesteiden ja suodattimien vaihto
  • Tarkasta sekä puhdista suihkupumppu
  • Irroita akku talvisäilytyksen ajaksi ja muista pitää varaustasoa yllä esimerkiksi ylläpitolaturilla. Säilytä akkua kuivassa ja tasalämpöisessä viileähkössä tilassa
  • Rungon ja korin huolellinen pesu ja puhdistus. Kun vesijettisi on pesty ja kuivattu kannattaa lopuksi lisätä vaha pintaan. Käsittelyn jälkeen suojaa ajoneuvosi peitteellä pölyn ja epäpuhtauksien välttämiseksi

Kaikilla eri vesijettivalmistajilla on omakohtaiset ohjeensa valmistamansa ajoneuvon tarkemmista huoltotoimenpiteistä joihin on tärkeää tutustua huolellisesti. Varmista että toimit ohjeiden mukaisesti ongelmien välttämiseksi.

Hyödynnä Huoltobottia kaikissa vesijetin huoltoon liittyvissä tilanteissa kilpailuttamalla alueesi vesijettien huollot